Het titanengevecht tussen Donald Trump en Robert Mueller in Madison Square Garden blijkt een eindeloos doorgaand, permanent onbeslist en saai gevecht. Het publiek gelooft het verder wel. Kijkcijfers zakken in, de zaal is nog maar mondjesmaat gevuld – op een paar zeer trouwe bezoekers na.

Op de eerste rij zit trouw de bloedfanatieke Hillary, met haar schorre stem liederlijke verwensingen schreeuwend. Kim Jong-Un heeft zijn plek nog niet verlaten en ziet er nog net zo fris en opgetogen uit als toen het gevecht begon. En de Europese vertegenwoordigers – Frans Timmermans en Jean-Claude Juncker – liggen vredig snurkend tegen elkaar aan. De eerste met ketchup en mosterd in zijn morsige baard, resten van de onwaarschijnlijke hoeveelheden hotdogs die in deze snurkende golem verdwenen zijn, de tweede met een kegel die in het hele stadion te ruiken is.

Maar zowel de Democraten als de Republikeinen hebben ingezien dat dit vruchteloze gevecht nergens toe leidt. De grote networkszijn afgehaakt, de advertentie-inkomsten tot bijna nul gedaald. De Amerikaan krijgt ’s avonds een korte samenvatting van de wedstrijd te zien: twee uitgeputte kerels, die hijgend tegen elkaar aan hangen. En dat is het dan. Het is niet bepaald het kijkcijferkanon waarop gehoopt was.

De media zitten met de handen in het haar. Als dit niet leeft, waar moeten ze het dán over hebben? Toch niet over inhoudelijke zaken? Op het kantoor van The Washington Post vindt koortsachtig overleg plaats tussen de beide campagneteams en de media. De sfeer is opvallend gemoedelijk. “Als we nou hele teams in de ring gooien?” oppert Jeff Bezos, eigenaar van The Washington Post. “Goed voor de kijkcijfers, de oplages en lekker polariserend.” Even is het stil. Er wordt geknikt. Iedereen is het eens: het gevecht moet worden uitgebreid, groter gemaakt, vuiler ook. “En doe iets met een lekker wijf!” roept hij zijn vertrekkende gasten nog na.

De volgende ochtend staan twee teams trappelend van ongeduld klaar. In de democratische hoek wordt Robert Mueller geflankeerd door zijn coach John Brennan, oud-CIA-directeur, een broze maar grimmig kijkende Dianne Feinstein (gekozen om haar ontwrichtende woordkeus) en een fit uitziende Barack Obama, die een laatste trekje van zijn sigaret neemt. In de Republikeinse hoek wordt Trump geflankeerd door zijn oude rivaal ‘Lying’ Ted Cruz, een vuil kijkende Generaal James ‘Mad Dog’ Mattis en een duidelijk aangeschoten en overmoedige Brett Kavanaugh, die nog snel een flesje bier naar binnen giet. Een halfnaakte Alexandria Ocasio-Cortez stapt op hoge hakken door de ring en houdt een enorm rondebord omhoog: 972. De acht strijders kijken elkaar diep in de ogen. Snuivende geluiden. Dan klinkt de gong.

Als een dolle stier ramt James Mattis zijn verweerde kop in het middenrif van Dianne Feinstein, die niet begrepen had dat het gevecht al begonnen was. Met een doffe smak landt de broze 85-jarige voor de voeten van Hillary Clinton die haar toebijt “Opstaan, oud wrak! Vechten!” Kavanaugh ziet het lachend aan, draait zich naar het publiek en maakt een potsierlijk dansje. “Hey Brett, nog schoolmeisje aangerand?” roept Obama. Kavanaugh is even uit zijn concentratie en Brennan ziet zijn kans schoon: met een verwoestende nierstoot maakt hij een einde aan de deelname van Kavanaugh. Cruz ontwijkt het gevecht en mompelt eenzaam in een hoekje “Kom dan! Kom dan!”

Trump en Mueller staan volkomen ontspannen aan de rand van de ring het pandemonium te bekijken.

“Gaat best lekker zo” zegt Mueller.

“Vind ik ook” beaamt Trump. “Dit tv-format is ook véél beter. Hee! Zeg Cruz! Doe ‘es wat!”

“Die Cruz, daar heb je volgens mij niet veel aan” vindt Mueller.

“Ik ben bang dat je gelijk hebt” antwoordt Trump.

“Brennan en Mattis gaan wel lekker” zegt Mueller.

True that” beaamt Trump.

Het enige echte gevecht gaat op dat moment tussen de ijzervreters Brennan en Mattis en dat gaat er hard aan toe. Obama komt aansjokken en gaat bij Trump en Mueller staan. “Denk je dat ik in de pauze mag roken?” vraagt Obama.

“Van mij wel” zegt Trump, “maar ’t zijn nog jóuw regels. Sad!”

Dan gaat de gong. Feinstein wordt haar hoek ingedragen en Kavanaugh naar de zijne. Mattis en Brennan moeten uit elkaar gehaald worden, waarna Mattis een stuk oor uitspuugt richting Hillary, die het weefsel dankbaar in ontvangst neemt. Ocasio-Cortez stapt op hoge hakken door de ring en houdt haar rondebord omhoog: 973. Het gonst weer in Madison Square Garden. De media zijn tevreden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.