Brugwachtershuisjes als hotelkamers

Alles in samenhang

Sommige ideeën zijn briljant in hun eenvoud. Dat je denkt: waarom is dat niet eerder bedacht? Zoals hotel SWEETS in Amsterdam. Bij het woord ‘hotel’ denk je snel aan monotone betonnen blokken met glazen puien en niet aan schattige omgebouwde brugwachtershuisjes. Toch is dit wat hotel SWEETS is. Medebedenker Tjeerd Haccou van Space&Matter legt uit hoe dit idee tot stand kwam en hoe Space&Matter werkt.

Hoe kwamen jullie op dit idee?

“Toen we in 2009 met ons bureau begonnen lag de markt totaal op zijn gat. Er werd niets meer gebouwd, niets ontwikkeld. We zijn toen maar door Amsterdam gaan fietsen om ideeën op te doen. Wij zagen overal kleinschalige leegstand – waaronder ook een brugwachtershuisje en dachten ‘hoe cool zou het zijn om daar een hotelkamer van te maken?’ Met dat idee, uitgewerkt in een conceptboekje, zijn wij samen met bevriende ontwikkelaar Igor Sancizi, naar het Lloyd Hotel gegaan. Die vonden het een prachtig plan en gingen er meteen in mee. Samen zijn we met het plan naar de gemeente gegaan. Daar bleek dat alle 28 brugwachtershuisjes op termijn beschikbaar zouden komen, dat was fantastisch om te horen.”

En de gemeente ging meteen overstag?

“De gemeente was al bezig met het onderzoeken van alternatieve bestemmingen voor die huisjes. Wij kwamen dus precies op het goede moment. Wat ook hielp, is dat ze daarmee één aanspreekpunt zouden hebben, in plaats van versplintering. En dus konden we aan de slag. Er waren wel flink wat ambtelijke hobbels te nemen, waardoor het toch nog 8 jaar duurde voordat we open konden.”

Maar het is niet alleen de architectuur die jullie gedaan hebben. Jullie hebben het complete concept bedacht. De huisstijl, alles.

“Ja dat was heel cool om te doen. We hebben het idee bedacht, de huisjes ontworpen en, omdat het allemaal toch wat langer duurde, meteen maar een tentoonstelling en publicatie gemaakt over 100 jaar brugwachtershuisjes. En daarna ook maar de complete huisstijl gemaakt, van de website en logo tot aan de zeepdoosjes.”

Dus niet alleen de harde architectuur?

“Nee, we zijn steeds meer een multi-disciplinair ontwerpbureau geworden. Dat grafische vinden we gewoon leuk. En het is leuk om over alles na te denken. In zo’n concept als SWEETS hangt alles met alles samen.”

Het is de kunst gebruik te maken wat er al is, en niet gewoon weilanden vol te plempen

Veel architecten zien zichzelf als kunstenaar in de ruimte. Beschouw je jezelf als kunstenaar?

“Nee, wij zijn echt een ondernemend architectenbureau. Dat komt nog vanuit onze opstart in de crisis. Niet wachten tot iemand je komt vertellen wat er waar gebouwd wordt, maar zelf denken en kansen zien in het weefsel van de stad. Zoeken naar draagvlak en dan een relevant projectplan ontwikkelen. We zijn erg bezig met community’s, circulariteit, samenleven. We smeden eerst de groep en gaan dan samen het gebouw maken. Of, op grotere schaal, een wijk.

Dat is weer die gedachte van het totaalconcept…

“Inderdaad. Het begint met waar je iets neerzet: de locatie. Wie leven daar? Wat zijn hun wensen? Om dat te inventariseren organiseren we interactieve workshops, en daar komen de wensen uit naar voren. Dan ga je, in samenhang, het concept uitwerken. Vaak maken we meerdere scenario’s. En daar komt dan gemeenschappelijk gedragen het ontwerp uit voort.”

Maar hoe voorkom je dan wansmaak?

“Daar zijn wij dan voor. Wij kijken naar de esthetische samenhang van het geheel. Laatst zei iemand ‘Als je een hele groep neemt die al zijn favoriete gerechten meebrengt is dat mooi. Maar als je dat bij elkaar gooit, dan wordt het niks’. Je hebt een chef-kok nodig die van al die ingrediënten een mooi gerecht maakt. Wij zijn die chef-kok.”

Nog grote toekomstplannen?

“Zeker. We zijn een grote toekomst in het drijvend wonen. Dat hebben we in Amsterdam al gedaan met het project Schoonschip, maar we hebben nu een locatie in New York gevonden. We gaan daar binnenkort aan de slag met lokale partijen om te kijken wat we van die grote, oude haven kunnen maken. De eigenaar van het water is voor, de community is voor. Zo beginnen onze projecten: eerst draagvlak vinden. En dan samen maken.”

Tjeerd Haccou

Tjeerd Haccou (Leiderdorp, 1978) is één van de drie oprichters van Space&Matter. Na het winnen van de Droom.NH prijsvraag richtte hij dit bureau in 2008 op, samen met Sascha Glasl en Marthijn Pool. Space&Matter combineert architectuur en stedenbouw met conceptontwikkeling en business development. Haccou is ook deelnemer aan het stedelijke intervisie netwerk MilutNET en het International Intervision Institute (III).

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.