De groene ruggengraat van Melbourne

Het is steeds moeilijker om het ene van het andere nieuw ontwikkelde stadcentrum van elkaar de onderscheiden. Onder invloed van de Internationale stijl is er een vormenidioom ontstaan dat nauwelijks onderscheidend is: glas, staal en beton bekleedt gevels, de ene anonieme hoogbouw weerspiegelt de andere. Waarin kun je je als architect en stedenbouwkundige nog onderscheiden?

Nederland heeft een naam hoog te houden op het gebied van architectuur. Het wordt wel eens ‘het Cuba van functionalistisch modernisme’ genoemd, en als een van de vaders van deze internationale stijl heeft het de afgelopen 50 jaar zijn centra volgebouwd met anonieme glazen, stalen of betonnen dozen. Dat het niet altijd functioneel is, blijkt uit prijswinnende gebouwen waarvan de vloeren de last van kopieerpapier niet kunnen dragen. En dat dit niet altijd gewaardeerd wordt blijkt uit de populariteit van historiserende bouw bij huizenkopers: die herkennen zich beter in steen, een erker en een voortuintje.

Het is dus tijd voor een derde weg, waarin ecologie, technologie, de menselijke maat én modernisme verenigd worden. Het van oorsprong Nederlandse UNStudio heeft, onder leiding van architect Ben van Berkel die weg gevonden met haar ontwerp voor het gebouw Green Spine in Melbourne, Australië; een unieke constructie van twee torens, waarvan de grootste meteen het hoogste gebouw van Australië zal zijn

Wat is het

Het ontwerp van UNStudio (dat eerder de Erasmusbrug en het prijswinnende Station Arnhem Centraal ontwikkelde) bestaat uit twee torens die op straatniveau door middel van laagbouw met elkaar verbonden worden. De twee torens zijn van verschillend formaat. De hoogste toren van 356 meter hoog heeft een volledige woonbestemming. De tweede toren (252meter) bevat onder meer een school, kantoren, een bibliotheek en een kinderdagverblijf. De op straatniveau verbindende laagbouw bevat onder meer een overdekte marktplaats, winkels, een cultureel centrum en een poppodium.

De twee torens hebben een gedraaide vorm. Hierdoor ontstaat ruimte voor terrassen, binnentuinen en veranda’s die volledig beplant zullen worden. Zo ontstaat een groene spiraalvorm die leidt tot de botanische tuin op het dak van het gebouw. Op die manier verbindt de Green Spine de – opnieuw te beplanten – Southbank Boulevard met de botanische tuin op het dak. Op straatniveau vloeit deze Spine rechtstreeks over in de Southbank Boulevard door mensen naar en in het gebouw te leiden, zodat de publieke ruimte verticaal wordt vergroot. Vanaf het openbare park op het podium draait de Spine zich steeds weer rond de twee torens, waar hij bovenop de woontoren uitmondt in ‘Future Gardens’.

Ben van Berkel: “De Green Spine geeft de torens een wentelend, sculpturaal silhouet, maar het is ook een architectonisch element dat in één vloeiende beweging plaats biedt aan een veelheid aan functies. Vanaf het begin hebben we met een fantastisch team van cultuur-placemakers, duurzaamheidsadviseurs, landschapsarchitecten, kunstenaars en ingenieurs gewerkt om tot een volledig geïntegreerd ontwerp te komen.”

Melbourne geldt als cultureel centrum van Australie, en het gebouw biedt met zijn podia en theaters alle ruimte om die rol in de toekomst flink te verstevigen.

Menselijke maat

De duurzaamheid van het gebouw wordt gegarandeerd door het gebruik van de meest energiezuinige en geavanceerde bouwtechnologieën. Door slim gebruik van energie en waterbronnen houdt het gebouw rekening met toekomstige klimaatverandering en verschuivingen in werk- en leefstijlpatronen. De beplanting heeft naast haar onmiskenbare esthetische waarde, ook echt een functie: niet alleen zorgen voor schaduw en verkoeling, maar ook het verbeteren van de luchtkwaliteit van de binnenruimtes. Door op alle niveaus van het gebouw binnen- en buitentuinen aan te leggen ontstaat er een gevarieerd groen weefsel, waarbinnen elke monotonie doorbroken wordt.

De Green Spine wordt dus geen anonieme, naar binnen gekeerde glazen toren waar het vergeefs zoeken is naar de ingang, maar een organisch én futuristisch verlengstuk van de stedenbouwkundige organisatie die dit deel van Melbourne heeft.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.