Prednison Powerrrrr

Goh, dat valt tot nu toe mee zeg. Ik wist totaal niet wat me nou écht te wachten stond en vandaag was een ouderwets goede dag. Heerlijk. Het met pillen aangegierde lijf voelt soms bijna als vanouds en wil natuurlijk, grimmig Colombiaanse marsliederen fluitend, meteen teveel.

Ik heb tot nu toe wel iets geleerd: what goes up, must come down. Dat begon gisteravond al. Ik weet niet wat het was, maar de combinatie heel veel knoflook, twee dagen verstopt zijn geweest én de uitwerkende prednison leverde echt een Darmkramp Des Doods op. Urenlang voltrok zich een interne tropische onweersbui. Uiteindelijk heeft Elvis het gebouw verlaten en kon ik eindelijk slapen maar dat was wel eventjes tandjes op elkaar. Ik ben nog nooit zo opgeblazen geraakt in zo’n korte tijd. Vanavond bleef het rustig.

Glorix

Het leven hier staat op dit moment in het teken van hygiëne. Je leeft in het besef dat je, bijvoorbeeld, beter geen peper kan malen (echt) omdat je dan schimmelsporen kunt inademen. Staat in het boekje. Dat is natuurlijk ooit ontdekt. Of de schoenen in de gang uit moet doen. Dat ik vier keer per dag mijn tanden moet poetsen en spoelen. En dat je daarvoor en daarna en bij alles wat je doet je handen moet wassen.

Ze zeggen ook dat je misselijk wordt van chemo, iets dat ik blijkbaar vergeten was toen ik een harinkje stond te happen (mag!) nadat ik een loempia had gegeten (mag ook!) Je moet je namelijk intens volstouwen en ik kwijt mij zeer gepassioneerd van die taak. Hoe vetter en hoe zoeter en hoe eiwitrijker hoe beter. Maar eet vooral gevarieerd. En veel. En ook plant trouwens, wat ik nu elke keer doe als ik naar een sigaret smacht.

Ik geniet dus maar van de goede dingen, in het klein, met mijn boek in een heerlijke tuinstoel met daarbij een vaal zonnetje, voorjaarsbries, glas rode wijn erbij (yep, mag ook); prima. Als je maar elke keer je handjes wast, niet meer rookt, geen vingers naar je mond brengt, je niet in mensenmassa’s begeeft, en zo nog tientallen dingen die je ineens bedenkt in het Wondere Spel: wat zijn eigenlijk allemaal bedreigingen voor een non-existente weerstand?

Dat spel is voor ons – normaal toch wat ‘soepeler’ gezin (‘een béétje vuil is goed voor je weerstand’) – een Umwertung Aller Werte. Als je zelfs zelf je peper niet mag malen wegens stuifschimmels, dan wordt het wel héél detaillistisch allemaal. Kun je dan überhaupt een infectie vermijden? We doen kortom ons best in een universum van doekjes, sanitizers en wat niet al. Vooral mijn vrouw zwoegt wat af in haar rol van Super Extreem Propere Huisvrouw. De plinten ruiken nu naar Glorix, de trap glanst als nooit tevoren, vloeren flonkeren proper schoon. De huishoudscholen uit de jaren ’50 zouden er geïntimideerd van raken.

Toch nadert dat punt waar de laatste prednison naar binnen gaat en ik het daarna alleen moet doen. Dan komt er weer een heel ander hoofdstuk. Dan herstelt je weerstand zich en dát kost de kracht en de energie die ik nu moet inslaan. Geloof ik. En dat zien we dan wel weer. Vandaag is vandaag, en dat zal het altijd blijven.

Vrienden

Het is fantastisch om te merken dat er vrienden om je heen zijn die niet vragen, maar geven. Die betrokken zijn en de vinger aan de pols houden. Vanavond verwachtte ik de Oudste Lieve Vriend en verraste De Baas met een bliksembezoekje en een échte speelgoedauto van de zaak – erg fijn ze even te zien. Kort, goed, mooi, vleiend en ook zeer hartverwarmend – ook voor mijn meisje, dat het allemaal maar alleen moet aanzien en aankunnen en niet op mij wil leunen. Zo dringt steeds meer tot mij door wat een impact Het Gedoe heeft op mijn omgeving. In Zwitserland worden op meerdere plekken kaarsjes voor me gebrand. Er wordt voor me gebeden door buren. Ik mocht willen dat ik gezónd zo’n impact maakte – maar dan wel van een leukere soort. Ach, misschien doe ik dat en merk ik het niet.

3 antwoorden
  1. (ome) Ruud
    (ome) Ruud zegt:

    Fase I zit erop Micha. Op naar volgende week! Het gaat lukken. Wees ervan overtuigd dat ook in Klaaswaal kaarsjes voor je worden ontstoken. Kus voor mijn nichtje.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.