What a difference a day makes. Dinsdag was natuurlijk de rotste dag die je maar kunt hebben maar wat is de menselijke geest toch tot mooie dingen in staat: veerkracht. Nadat de aanvankelijke ‘doem’-sfeer was weggeëbd werd het eigenlijk best gezellig hier in huis. Misschien omdat je net het putje gehad hebt, zoiets.

Dus vandaag Hematologie, UMC. Wat een onbeschrijfelijk verschil met het goedbedoelde maar stuntelige en autistische gedoe in Woerden. Wat een kalme, weloverwogen arts, wat een heldere uitleg. En: deze vorm van teringtyfuskanker laat zich prima behandelen, aldus de hematoloog in kwestie. Iets met ALK positief of negatief en ik zat aan de goede kant van die streep. En dat er achter de chemo nog andere defensielijnen zijn, mocht dat nodig zijn. Er was, zogezegd, voorshands geen enkele reden me al te ongerust te maken. Dat is dus goed.

Hij begreep niet waarom er in Woerden geen PET scan was gemaakt (ik ook niet) en er kwamen toch wat extra dingetjes naar boven die me in Woerden niet verteld waren. In Utrecht is alle communicatie open, en dat is een verádeming. Maandag wordt er door de plaatselijke aannemerij een stuk bot uit m’n heup gevist on beenmerg te checken. Dezer dagen word ik gebeld voor een PET-scan om te kijken wat er allemaal waar zit, en ik heb voor de zoveelste keer deze episode ontelbare buisjes bloed afgestaan wegens dingen.

En ja, chemo (bemoedigend ‘CHOP’ genaamd) komt eraan, waarschijnlijk binnen nu en twee weken. In 6 sessies wordt de dagopbrengst van het hele Botlekgebied én het Ruhrgebied erin gepompt. Met erbij een weekje prednison om de scherpe randjes er een beetje af te te halen. Dat zou het moeten gaan doen, met na 3 rondjes een tussenbalans. ‘t Zal me m’n haar kosten maar dat zal me nu een biet wezen. En oh ja: niet-rokers hebben betere resultaten met chemo, aldus de hematoloog in kwestie. Ik ben er maar meteen mee gestopt. Ik had nog wat nicotinekauwgompjes van mijn stoppoging van vorig jaar liggen. Die poging was goedbedoeld maar niet intrinsiek gemotiveerd. Dat is nu wel even anders.

De klier willen ze in Utrecht nog even apart bekijken en houden voor future reference. Daarmee ben ik ‘proefpersoon’ geworden, althans: als ik toestemming geef, wat ik doe. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die zegt: nee, mijn gezwel moet je wegpleuren want [vul hier een slechte reden in].

Al met al: nog is Leiden niet in Last.

10 antwoorden
 1. boris
  boris zegt:

  Oef. Het had een heel ander gesprek geweest kunnen zijn. Fijn om te vernemen.

  Handig ook zo’n bloggie, hoef je niet steeds hetzelfde verhaal te vertellen.

  Het ga je goed gozerd!

  Beantwoorden
  • Anoniem
   Anoniem zegt:

   Lieve Micha,

   Sommige dingen kun je niet sturen. Die gebeuren, of je dat nu wil of niet. Dat raakt je heel erg diep en geeft een intens verdriet. Maar als je positief kunt blijven op wat voor manier dan ook en dat ook al je aandacht schenkt, dan kun je deze enorme K. zooi de Baas en sta je sterker dan je denkt. GO FOR IT! FIGHT IT! BEAT IT! YOU CAN DO IT!

   Liefs Ghislaine

   Beantwoorden
   • michag
    michag zegt:

    Ha Ghis, het is inderdaad een soort emotionele rollercoaster van jewelste: Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt – maar dan omgekeerd. Volgens mij is een van de sterkste wapens ook humor. Lach het maar uit, dat sneue stukje vmbo-basis-DNA dat nooit fatsoenlijk heeft leren delen.

    Beantwoorden
 2. Adam
  Adam zegt:

  Sjezus Micha !

  Goeiesmiddags ! Wat een fantastische zucht moet dit voor je zijn en if you don’t mind, ik zucht ff. met je mee, o.k.? Heb je er trouwens weleens over nagedacht om iets met je schrijftalenten te gaan doen ? Je zou, wat mij betreft, eens kunnen beginnen als primus columnist of tekstenschrijver voor cabaretiers of………en dan maakt het onderwerp niet eens zoveel uit. Ga vooral door met je blog en laten we hopen dat de frequentie hiervan in de loop van de tijd af gaat nemen. Ik bedoel dit natuurlijk in een positieve context. High five met de chemo en een kale kop, ach, dan ben je for the first time in your life even hip moet je maar denken. Love you !

  Ad(am) en Phebe

  Beantwoorden
 3. Jos
  Jos zegt:

  Wat een enorme opluchting! Niet dat je er al ben…

  Ik zoek voor een optreden nog iemand die patiënt wil spelen 😉

  Veel sterkte. Stap voor stap.

  Beantwoorden
 4. Clemens
  Clemens zegt:

  Dat is gelukkig heel wat beter nieuws Micha!!
  Geniet van deze up-piek, verzamel energie en knal jezelf door die chemo heen.
  We denken aan jullie.
  groet Clemens

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.