Consequent en inzichtelijk
Het maken van een interface is meer dan het in elkaar klikken van objecten. Waarom staat dit ene hier en dat andere daar? Waarom word ik lastiggevallen met 100 invulschermpjes die niet voor mij zijn? Waarom kan ik niet verder klikken? Wat wordt er hier, met die dubbele ontkenning, nou eigenlijk gevraagd?
Het nadenken over UI begint met de vraag wat de software moet doen en wie het gaat gebruiken: waar is het voor bedoeld? Wie gaat er gebruik van maken? Wat willen ze? Daarna gaan we de wensen van de klant inventariseren, die meestal luiden: we willen alles aan iedereen aanbieden. En dat kan dus niet op een overzichtelijke manier.
Data-analyse
Om een UI te bedenken moet er eerst een analyse gemaakt worden. Welke informatie stroomt er waarheen? Wat heeft waar invloed op? Vanuit jaren ervaring komt er een helder plan, een overzicht van de functionaliteit (FO).
Een UI bedenken is dus groeperen en wieden. Een goede UI biedt eenvoud en helderheid en biedt 70 – 80 % van alle gevallen directe toegang. Die andere 20 – 30% maakt het spannend. Hoe lossen we dat op?
Prettig maken
Hierna volgt het grafische werk. Formeel zijn dit twee verschillende functies, maar in de praktijk worden ze vaak in één persoon verenigd. Wat mooi, esthetisch of prettig oogt wordt als ‘beter’ ervaren. Goede UX/UI straalt dus op een positieve manier af op uw software,
Ik heb UI’s ontwikkeld, ontworpen én uitgevoerd voor talloze platforms en talloze klanten zoals Enexis, De Orde van Advocaten, het Schots Geomappingbedrijf ‘Thinkwhere’, Luminis, een wijnhandelsplatform ‘WineSTEP’ en vele anderen, elk met hun eigen uitdaging.