IX – The Return of the King

De Benelux heeft dan wel even de tijd gehad om op adem te komen na het volstrekt idioot brute wintergeweld van de maand december, maar we zijn er, zo op het oog, nog niet van af. De vorst heeft de lage landen de afgelopen dagen toch weer heroverd. Het eerder genoemde koudeputje activeert behoorlijk boven de Oostzee en koerst recht op ons af. Het KNMI, eerder op de avond van 11 januari: “Vannacht overwegend matige vorst. In het noorden en midden van het land vanuit het noordoosten mogelijk enige sneeuw van betekenis”. Aan de Oostzee meldt Kiel om 19:20 zware sneeuwval bij -8 en een oostnoordoostenwind van 6 Bft. Weerwoord is in rep en roer: wat kunnen we verwachten? Wat is de koers van de sneeuwstoring? De een houdt het op 5 cm voor het noorden, de ander verwacht minstens 15 cm voor het midden.

Het wordt weer een avondje nowcasten en ik besluit ervoor op te blijven, met de Duitse en de Nederlandse buienradars voor mijn neus, en een Weerwoordscherm ernaast. Om 21:45 meldt Mark uit Noordwolde de eerste vlokken en een aantrekkende wind bij -5,1. Om 22:01 meldt hij dat de sneeuwval onverwacht zwaar is en er buiten een white-out is met een eveneens onverwacht sterke oostnoordoosten wind. Eelde volgt, dan wat later Wezep. Als ik het zo bekijk moet het bij mij om ongeveer 23:30 uur beginnen en als het zo laat is, ga ik in de tuin staan wachten. Na een tijdje voel ik iets mijn wang aaien en ik zie op mijn mouw een sneeuwvlok landen. In de verte klinkt het geruis van de toenemende wind in de bomen en tien minuten later sneeuwt het intensief, met héél kleine vlokjes en het gáát maar door. Binnen tien minuten ligt er iets van 3 – 4 cm en als ik op de radar kijk zie ik dat het sneeuwgebied aan de achterkant alsmaar blijft aangroeien. In Beilen meldt Gea 11 cm en sneeuwdrift. De sneeuw heeft nu Rotterdam bereikt en de storing trekt gestaag verder naar het zuidwesten. Omdat ik toch te opgewonden ben blijf ik in-en uitlopen en foto’s maken van de razendsnel aangroeiende maar soms weer wegwaaiende sneeuwlaag. Om 00:30 schat ik dat er 8 cm ligt in mijn tuin. Op de buienradar zit nu heel Nederland en Vlaanderen onder een egale grijze plak en het einde ervan is niet in zicht. Om 01:30 besluit ik te gaan slapen; ik lees het allemaal morgen wel.

Winterwonderland
Als ik de volgende morgen om 06:45 uur opsta kijk ik een donker winterwonderland in. Alles ligt onder een dikke laag poedersneeuw van ongeveer 10 cm. Het is volkomen onbewolkt en windstil. Soms hoor ik wat geritsel als er wat sneeuw van een tak valt. In het oosten schemert het vaag. Mijn sensor geeft aan dat het -11,3 graden is, wat ook de Tmin is. Via Weerwoord kom ik er achter dat er deze nacht véél meer sneeuw is gevallen dan iemand had durven dromen. Een echt zwaartepunt is er niet te noemen. De sneeuwdikte varieert van 10 cm (zoals bij mij) tot iets meer dan 22 cm. Als met al een chic dekje. Na de passage van de storing is het in de nacht overal opgeklaard en is het weer eens tot strenge, en op enkele plekken zelfs tot zeer strenge vorst gekomen: -14,3 in Leeuwarden, -11,3 in Maastricht en -15,6 in Eelde. Maar ook in Vlissingen vroor het -8,8. Het putje is boven West-Vlaanderen zo’n beetje tot stilstand gekomen (daar met 22 cm ook veruit het meeste sneeuw) en daarna de Noordzee op getrokken, waar het doelloos blijft liggen.

Van de gevreesde afbraak van het hoog is geen sprake; dat versterkt zich alleen maar volgens de laatste berekeningen: aan de oostkant ervan komt nu een tong van bizar koude lucht onze kant op, met daarin t850 tot -25 en dat kleurt diep-paars op de kaarten. Blijkbaar is deze winter alles mogelijk. Deze lucht is linea recta afkomstig van het gebied bij Nova Zembla en wordt in een rechte lijn in sneltreinvaart onze kant op getransporteerd. Lagedruk is tot diep in het Middellandse-Zeegebied gedrukt en de vorstgrens loopt nu van Bordeaux naar Milaan en onder Wenen langs de Oekraïne in. Zuidoosteuropa is relatief warm. In Oberbayern wordt -41,2 gemeten boven 40 cm verse sneeuw. De kaarten verder vooruit laten de druk bij Groenland nu óók stijgen. Als dat gebeurt zijn we weer terug waar we in december waren, alleen met een totaal andere voorgeschiedenis; de lucht is nu droger, het land veel en veel kouder en vooral: de mensen zijn nu meer gewend aan winters gedoe,

Dat zie je ook terug in de media: “Nederlanders gewend aan kou” schrijft het AD. De Telegraaf is vooral boos: “IS DIT GLOBAL WARMING” chocoladelettert de krant. GeenStijl vindt dat er iemand bij het KNMI moet worden ontslagen omdat er wéér geen weeralarm is afgegeven en, het moet gezegd: deze winter onderschat het KNMI elke situatie elke keer weer. Ook deze. Is de club te conservatief of juist een baken van rust in tijden van hijgerigheid? D’66 stelt verontwaardigde kamervragen maar weet niet precies waarover en aan wie.

Weerwoord
Op Weerwoord lopen de reacties nogal uiteen.
“6 cm Spul op de stoep. Ik mag toch hopen dat niemand vindt dat ik daarvan onder de indruk moet zijn?” vraagt Leiden zich af.
“Mooi hoor, 9 cm sneeuw. Zou nog mooier zijn geweest als het regen was, maar ja: je kunt niet alles hebben” klinkt het uit Hellevoetsluis.
Uit Holwerd komen hoopvolle berichten. De meeste vaarten waren nog niet dichtgevroren en deze poeiersneeuw is op grote plekken waar wél ijs lag weer weggeblazen. Het E-woord wordt niet genoemd maar schoon ijs is toch een voorwaarde. En de laag sneeuw die er ligt is niet extreem dik en zeker niet zwaar.
Uit Doetinchem komen onsamenhangende teksten waaruit we afleiden dat Frank waarschijnlijk dat krat bier leeggedronken heeft, dat hij eerder onder de weggedooide sneeuw herontdekte.
Ikzelf kijk naar de kaarten van het Noordelijk Halfrond en als ik het zo zie, zijn we nog lang niet van deze winter af: op de pool ligt een gigantisch hogedrukgebied dat naar de Europese kant “hangt”. Boven Canada lage druk.

De Pluim laat spectaculaire verdere daling van de temperatuur zien. Er wordt gemopperd over de ‘sneeuwbug’ maar aan de andere kant: er ligt toch sneeuw? In de komende week kan er af en toe wat sneeuw uit oosten vallen maar dat zullen geen grote hoeveelheden zijn, bij elkaar hooguit 5 – 10 cm. De temperaturen zullen variëren van -12/-15 ’s nachts en -6/-3 overdag. Een paar lijntjes maken het idioot: die gaan tot -28 en -11 maar dat neemt niemand echt serieus.

Ik loop de tuin in, in de piepende sneeuw en stamp weer een pad naar mijn schuurtje. Er ligt nu niet zo idioot veel sneeuw als in december maar het is zeker zo mooi: alles is weer onder een liefderijke, zachte witte deken verstopt, feeëriek verlicht door de mini-ledjes in mijn pruimenboom die alles in een zachte gele gloed zetten. Boven mij twinkelen de sterren. Dit is winter zoals winter bedoeld is. Het is 23:35 uur en het vriest flink: -12,4. Door gewenning, het gebrek aan wind en de droge lucht voelt het niet koud aan. Heerlijk!

Als ik weer naar binnen ga vind ik het verdacht stil in huis en verdacht koud ook, en verrek: mijn CV is er wéér mee gestopt. Mopperend kruip ik mijn bed in. Dat wordt een fris nachtje. Morgenochtend de ijspegel van mijn neus bikken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.