II – Een bijtertje

Pas op 23 november likt Nederland zijn wonden. Het koufront is tot diep in Frankrijk doorgedrongen en heeft in heel noordwest-Europa een verwoestende uitwerking gehad. Doordat het front enige tijd boven midden-Nederland was gestagneerd waren daar de effecten het meest extreem: het gevecht tussen koude en warme lucht op hoogte, gecombineerd met een ijzige aanvoer aan de grond had een etmaal lang sneeuw, ijsregen, ijzel en storm opgeleverd wat het openbare leven totaal tot stilstand had gebracht.

Nadat het front is doorgeschoven klaart het op grote schaal op. De temperatuur zakt als een baksteen. In de nacht van 22 – 23 november wordt in Lelystad door Ben, boven 43cm sneeuw, om 05:23 uur -24,2 graden gemeten en op neushoogte -21,3. Maar ook Rotterdam (-21,9) en Schiphol (-19,8) kennen een zeer, zeer koude nacht. In Groningen is het weliswaar minder koud (-11,2) door een doorstaande wind, maar doordat de gasvoorzieningen zijn weggevallen geldt daar nu de noodtoestand. Sportlokalen hebben noodvoorzieningen getroffen om burgers in warmte op te kunnen vangen.

Maar ook in de rest van Nederland is het openbare leven ontwricht. Treinen rijden niet meer, N-wegen zijn ingesneeuwd en zelfs de A12 is ter hoogte van Nieuwerbrug geblokkeerd door een sneeuwduin van 6 meter hoog, opgestoven tegen het talud daar. Sneeuwhoogte inschatten is dan ook onmogelijk. Het soort sneeuw is zo licht en pluizig dat het al wegwaait als je erlangs loopt. Daardoor heeft het zich ongelijk verdeeld. Ik schat dat er zo’n 40 – 50 cm in mijn tuin ligt, maar het kan ook minder zijn. Elektriciteitskabels zijn gebroken door het gewicht van de ijzel. Bomen kunnen het gewicht niet dragen. Autorijden is, ook met winterbanden, niet te doen op een laag van ijzel met daarop sneeuw.

In de media heerst vooral hijgerigheid: waarom had het KNMI geen weeralarm afgegeven? Wiens schuld was dit? Wat vond de minister? “80 CM GLOBAL WARMING OP DE STOEP” kopt De Telegraaf in chocoladeletters.

Op de weerkaart zien we een indrukwekkend hogedrukbolwerk van Groenland naar Scandinavië lopen. Noord-Duitsland, de Britse Elanden, de Benelux en Noord-Frankrijk zitten gevangen in een ijzige koudebel met temperaturen tot -20 op 1500 meter hoogte. Door nachtelijke uitstraling wordt strenge tot zeer strenge vorst verwacht voor de rest van de week. Overdag meest lichte vorst.

De sfeer op Weerwoord is nog steeds verdeeld.
“Dit is nog maar het begin, let maar op!” (Seppie)
“Stelt niks voor. Ik ben niet onder de indruk. Dit koudeputje blaast het hoog op, let maar op. Over een paar dagen gewoon weer +4 aan de voorkant van mijn huis…” (Sjoerd)
“Ja, zo’n vroeg wintertje verschiet dan al zijn kruit, let maar op, daarna regent het gewoon 3 maanden lekker door…” (Dimitri)

Vanaf Terschelling komen onwaarschijnlijk mooie foto’s van een Waddenzee met ijsgang en een volkomen wit poollandschap.

Uit mijn eigen dagboek:
“’s ochtends opgestaan en na het douchen bij -13 een kopje kokendheet water de lucht in gesmeten; dat blijft een wonderlijk effect. Volgende keer wel en onderbroek onder m’n ochtendjas aandoen want de buren keken raar. Verder zie ik volgens mij Poolsneeuw; van die glinsteringetjes in de zon – héél mooi.

Alles is wit en bevroren en kraakt. Omdat er geen brood meer was in de supermarkt ga ik er zelf een bakken. Goed om bloem en gist in huis te hebben! Bij de buren ligt een afgebroken stuk kastanjeboom in de tuin. Dit is een surrealistische wereld. Wat is hier gebeurd? 10 dagen geleden was het nog 21 graden en nu gaat het éne na het andere kouderecord eraan in deze binnen no-time stijfbevroren, prachtige en stille wereld. Tmax in de achtertuin die dag: -4,9 graden, nét geen matige vorst overdag dus.

De Pluim laat een verdere daling van het gemiddelde zien tot hallucinante waarden: ’s nachts gemiddeld -15 en het overdag gemiddeld -8. De MOS bolletjes van het KNMI wekken op Weerwoord verbazing: de dienstdoende meteoroloog houdt het op -8 ’s nachts en +2 overdag. Op de weerkaarten krijgt het hogedrukbolwerk versterking vanaf de pool. Op de Noorse Zee ligt nu een kern met een druk van 1060 mbar. Op Groenland lopen de waardes op. Gelijktijdig ontstaat er bij Finland een lagedrukgebied. Met een ijzige noord-noordoostelijke stroming blijft het koudetransport intact. Waar gaat dit heen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.